"Oosterse sfeer in een stijlvol modern interieur"
Trend: oosterse lampen en mozaïekverlichting
Oosterse lampen van glasmozaïek bereiken een steeds groter publiek. Kwam je ze vroeger vooral tegen als reis souvenir, tegenwoordig is het voor veel mensen een vast interieur item om sfeer te creëren. Aan je plafond, als hanglamp voor boven de eettafel, of als leuk wandlampje voor aan de muur. Onze showroom in De Kwakel bij Uithoorn hangt vol met een grote collectie oriëntaalse eyecatchers, met betoverend lichtspektakel. Deze oosterse sfeerverlichting is goed betaalbaar, heeft een mooie uitstraling en is toch functioneel en van duurzame kwaliteit.
Handgemaakte trendy & kleurrijke lichtbronnen voor in je huis
Wanneer je de mozaïeklampen online wilt bestellen, bekijk dan goed de foto’s. Alle lampen zijn goed te bekijken met grote foto’s waarbij je het verschil kunt zien hoe de lampen eruit zien als ze aan of uit zijn. Een mozaïeklamp heeft namelijk een compleet ander uiterlijk wanneer de lichtbron uit staat, bij daglicht. De kleur van het glas is dan anders, en je ziet ook de kleur van het cement tussen de mozaïekscherfjes, dat meestal wit is.
Wanneer je de lamp aandoet, laat dat cement geen licht door, waardoor het juist donker van kleur wordt. De mozaïek glassteentjes laten juist wel licht door, wat de specifieke sfeer geeft. Houd dus ook rekening met het uiterlijk van de lamp bij daglicht! De foto’s hieronder van de vloerlamp met rood / oranje glasmozaïek illustreren dat. In het turkse glasmozaïek met kralen zit meer cement verwerkt tussen de kleine kraaltjes, en oogt daardoor bij daglicht wat “witter” dan de vloerlamp met Indiaas glasmozaïek zonder kralen.
Van bijna ieder model vloerlamp, tafellamp als bollamp of kap staan foto’s met en zonder lichtbron in onze foto-galleries met 1001 foto’s, bekijk ze brandend!
Oosterse lampen online kopen of bewonderen in de showroom
In de showroom leggen we uit waar moet je op moet letten bij de aanschaf van deze verlichting in Arabische stijl, en helpen we je met advies over de juiste lamp op de juiste plek in huis. Verlichtingsadvies op maat, zodat je weet in welke ruimte die bol in Marokkaanse stijl het beste kan hangen, of in welke hoek of plafond die vrolijke mozaïekplafonniere goed kan komen te hangen. In de eetkamer, woonkamer, boven de eettafel of voor de slaapkamer? En geeft hij wel genoeg licht? Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Bel of mail ons op 020-689.34.96 of via contact – de showroom is open van maandag tot donderdag van 09:00 tot 17:00 uur. Op vrijdag tot 15:00 uur.
Oosterse lampen: een blijvende nieuwe interieur trend in huis
Het mixen en matchen van woonaccessoires uit verschillende landen is een interieur trend geworden dankzij de hippie cultuur. Deze flowerpower subcultuur van jongeren, die zich overal in de wereld vestigden om hun boodschap te uiten van vrede, liefde en gelijkheid van rassen als symbolisch verzet tegen de kapitalistische en materialistische maatschappij, zorgde ervoor dat de reis souvenirs niet alleen waren voorbehouden als een eclectische verzameling bij rijke reislustige mensen of in musea. Tegenwoordig zijn oosterse lampen zowel op Ibiza als in Scandinavië hip en passen ze moeiteloos in een Deens, industrieel of landelijk interieur. Elke bohemian of basic boho fan heeft een betoverende “look-a-like” met oosterse roots in zijn huis hangen. En of je nu een urban loft in city stijl, een wereldhuis met een klassieke kamer, een vakantiehuis aan het strand of een tuinhuis in groene botanische stijl hebt, een oosterse lamp past altijd en is bovendien weer even verrassend anders en wat origineler dan de gangbare lampen uit de bekende bouwmarkten of grote woonketens!
Inspiratie van de lampen met “oosterse touch”
Onze verlichtingscollectie is geïnspireerd door vele stijlen van over de hele wereld, zoals Turkije, Azië, Marokko en Spanje en uit Egypte. Als je onze collectie glasmozaïekverlichting bekijkt zie je vele verschillende stijlen en uiteenlopende modellen met acht verschillende glas-mozaïek-patronen en ook nog eens in acht verschillende kleurtinten zoals transparant glas (neutraal, vergelijkbaar met wit melkglas), blauw (Ibiza!), groen (botanisch), zwart wit (klassiek), bruin-beige (warm goudkleurig), multi colour (bont & hippy sjiek) in rood-oranje (warm & zonnig bohemian), en paars.
Bekijk de kleuren glasmozaïek in de webshop
- multi colour mozaïek lampen
- blauwe mozaïek lampen
- transparant: neutraal en stijlvol
- zwart witte mozaïek lampen: klassiek!
- bruin/beige met gouden uitstraling
- paarse mozaïek lampen
- rood oranje mozaïek lampen
- de groene mozaïek lampen
Turks mozaïek
De Turkse mozaïek patronen, hebben een “bloemen design”, de kralen vormen steeds het midden van de in een “bloem” of “zonnetje” gelegde glasstukjes. . Bij de traditionele patronen uit India, wat we “Indian design” noemen, worden wat kleinere, fijnere stukjes glas gebruikt. Je kunt ook kiezen voor een meer “spontaan” gevormd mozaïek patroon, met gebroken stukjes glas (broken glass) of juist een heel ritmisch patroon, met ovale glas stukjes genaamd “seeds”. Met deze kleine glas-vormige-oogjes is ook een vrolijk fijn bloemen mozaïek patroon verkrijgbaar genaamd “flower design”.
Er zijn ook lampen met glas patronen in kleine driehoekjes met kraaltjes, gelegd in een spiraal vorm (een beetje als armbandjes), deze noemen we “broken glass & beads”.
Het Turkse design (bloemen patroon) met losse kleine kraaltjes noemen we “Turkish design & beads”. Ook zijn de lampen en waxinehouders van gebroken stukjes van (gerecyclede) Indiase glas armbandjes, genaamd “bangles” populair.
Filigrain of gaatjeslampen
Naast de kleurrijke collectie van de mozaïekverlichting hebben we een grote collectie met meer Arabische verlichtingsstijlen, ook wel bekend als “gaatjeslampen”. Deze lampen zijn geïnspireerd op de lampen uit Marokko of Egypte. Sfeerverlichting met “oosterse touch” kun je onderverdelen in Marokkaanse lampen, Egyptische lampen, Arabische lampen….: deze namen worden meestal door elkaar gebruikt. Toch zijn er een aantal verschillen. Veel Marokkaanse lampen hebben zowel invloeden uit het midden-oosten als een Moorse of Andalusische mix en dit herken je door het gebruik van mozaïek. Egyptische lampen hebben juist als kenmerk een patroon van gaatjes in het (edel) metaal dat prachtig licht doorlaat. De hoeveelheid gaatjes zorgen voor een bijzonder licht spektakel dat zich prachtig verspreidt in de omgeving. Kenmerkend ook voor deze Egyptische stijl is de rustige kleur, van zilver of brons, ze geven het interieur hierdoor een luxe en rustgevende uitstraling. Deze bewerking van het metaal, het perforeren of stansen, waardoor de patronen ontstaan wordt “filigrain” genoemd. Deze benaming wordt ook gebruikt bij een delicate bewerking van edel-metaalbewerking voor sieraden. Deze filigrain techniek, die ook in onze gaatjeslampen voorkomt, wordt overigens al eeuwen doorgegeven van vader op zoon. Veel “gaatjeslampen” in onze collectie zijn niet gemaakt van edelmetaal, maar zijn door hun afwerking in bijvoorbeeld zwart, wit of vintage koper een bijzondere mix van woonstijlen, van industrieel en vintage en van modern tot landelijk.
Een stukje geschiedenis over de Arabische lamp
De Arabische lamp of eigenlijk de Arabische lantaarn, is van origine bekend onder de naam “Fanos”. Deze term komt uit het Grieks en betekent letterlijk licht of lantaarn. Van oorsprong heeft deze naam ook een hele symbolische betekenis, namelijk die van hoop en licht in de duisternis. Een lantaarn was de natuurlijke voorloper op onze huidige lamp. Eigenlijk een draagbare verlichting met een beschermend omhulsel om de lichtbron te beschermen (zoals een kaarsvlam of een pit in olie). Het frame werd het meest gemaakt van een metaal met vier of meer zijden of juist een hoepel van metaal bij een rond model. De doorzichtige ramen waren vaak van dun bewerkt dierhoorn gemaakt en pas laten van geperforeerd metaal, glas of, zoals vaak in China, van papier. Bovenop zat dan een ophang haak bevestigd. De belangrijkste functie was ervoor te zorgen dan de kaarsvlam of lont niet werd gedoofd en dat er geen vonkjes over konden vliegen om brand te voorkomen. Hierna volgden de meer “moderne versie” met gas en daarna met elektrisch armatuur als verlichtingsbron.
Onderhoud van glasmozaïek en gaatjeslampen
Het volstaat om de glasmozaïek lampen te reinigen met een zachte vochtige doek. Bij de gaatjeslampen van metaal kun je een zachte poetsdoek te gebruiken om het stof af te nemen, ze worden niet dof. De gaatjeslampen van edelmetaal vereisen wat meer onderhoud, met een speciale zilver poetsdoek. Hiermee verwijder je de aanslag door corrosie.